Podczas gali podsumowującej pierwszą edycję kulinarnego konkursu Katowice na talerzu, która odbyła się 4 marca prezydent Katowic Marcin Krupa wręczył nagrody laureatom. W konkursie wzięło udział 47 miejsc zgłoszonych przez katowickich przedsiębiorców, były to restauracje, piekarnie oraz lodziarnie rzemieślnicze. Podczas wydarzenia zaprezentowano również przewodnik kulinarny, stanowiący przegląd wszystkich biorących udział w konkursie lokali.
– Z końcem ubiegłego roku zachęcaliśmy restauratorów do udziału w konkursie, który pozwoli wskazać miejsca wyróżniające się szczególnym kulinarnym gustem. Na najlepsze lokale głosowali goście odwiedzający katowickie restauracje w poszukiwaniu najbardziej wysublimowanych smaków – mówi Marcin Krupa, prezydent Katowic. – Projekt „Katowice na Talerzu” potwierdził, że Katowice to miasto bardzo różnorodne, również pod względem gustów kulinarnych. Nie brakuje tu znakomitych lokali gastronomicznych, które działają na rynku od wielu już lat. Nie przesadzę mówiąc, że kuchnia, regionalna – z tradycyjną roladą, kluskami i modrą kapustą, jest mocną stroną Katowic i jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w kraju – dodaje prezydent.
Podczas gali podsumowującej pierwszą edycję kulinarnego konkursu Katowice na talerzu wręczono nagrody w czterech kategoriach: przystawka, danie główne, deser oraz wyrób rzemieślniczy w podziale na wybór konsumentów czyli osób, które wzięły udział w głosowaniu internetowym oraz wybór kapituły konkursu powołanej przez organizatorów. Członkowie kapituły w swojej ocenie brali pod uwagę m.in. smak, kompozycję i oryginalność dań.
W głosowaniu internautów laureatami zostali w poszczególnych kategoriach:
-
przystawka: restauracja PLACEK – miejsce bez pszenicy i cukru za żurek kasztanowo-ryżowy,
-
danie główne: restauracja Alahamora za bajgiel Hagriwald,
-
deser: restauracja Pod Drewnianym Bocianem za włoski deser Tiramisu,
-
wyrób rzemieślniczy: restauracja PLACEK – miejsce bez pszenicy i cukru za chleb gryczany.
Natomiast w ocenie kapituły konkursu najlepszymi potrawami w poszczególnych kategoriach były:
-
przystawka: restauracja Kyoto Sushi za Inwencję sushi mastera z owocami morza,
-
danie główne: restauracja U Kelnerów za gicz cielęcą z puree ziemniaczanym i konfiturą cebulową oraz kapustą zasmażaną,
-
deser: restauracja U Kelnerów za pralinę cytrynową z białą czekoladą i pistacjami,
-
wyrób rzemieślniczy: Lokal Bakery za chleb na zakwasie z czarnuszką.
Zwycięzcy oraz laureaci drugiego i trzeciego miejsca w każdej kategorii otrzymali statuetki, certyfikaty oraz liczne nagrody i vouchery ufundowane przez sponsorów.
Organizatorami konkursu były miasto Katowice, pełniące rolę partnera wydarzenia oraz katowicki restaurator – Tomasz Czypionka. – Serdecznie dziękuję za tak energiczne zaangażowanie się lokali gastronomicznych. Jestem przekonany, że dzięki tej kampanii Katowice dostrzeżone zostaną jako miasto otwarte i różnorodne – mówi Tomasz Czypionka. – Cieszy niezwykły poziom zgłoszonych dań oraz pasja i zaangażowanie restauratorów, kucharzy i całych zespołów, które z pełnym oddaniem pracowały nad tym, aby zapewnić gościom niezapomniane doświadczenia kulinarne – dodaje.
Celem konkursu była promocja różnorodności smaków i bogactwa kulinarnego stolicy województwa śląskiego. Podczas gali podsumowującej konkurs zaprezentowany został przewodnik kulinarny na rok 2025, zawierający przegląd wszystkich lokali uczestniczących w konkursie. Przewodnik dostępny jest w wersji elektronicznej na stronie katowicenatalerzu.eu, natomiast w formie papierowej w Centrum Informacji Turystycznej, które znajduje się przy katowickim Rynku pod nr 13.
Opracowanie: Wydział Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta Katowice